Een paar tips om de kruiden goed te verzorgen:
- Houd ze zoveel mogelijk intact
- Spoel ze goed af onder de koude kraan
- Wikkel ze in enkele velletjes vochtig keukenpapier. Dit geldt niet voor kruiden met stevige blaadjes (tijm, rozemarijn, enz.). Doe deze kruiden zonder vochtig keukenpapier in een boterhamzakje.
- Bewaar ze in de groentelade van de koelkast
Zo kunnen de kruiden tot wel vijf dagen goed blijven.
Een uitzondering op deze regel geldt voor basilicum. Basilicum kunt u het beste op kamertemperatuur, op een donkere en droge plaats kort bewaren.
Een paar tips om de bloemen goed te verzorgen:
- Houd de bloemen vers in koud water
- Maak ze voor gebruik schoon: verwijder afhankelijk van de soort bloem het kroontje, bloembodem, het witte gedeelte van de bloemblaadjes, hartje, stamper, en de kelkbladeren dat zijn de bloemblaadjes onder de echte bloemblaadjes.
- Droog ze daarna heel voorzichtig op een stukje keukenpapier, dep ze voorzichtig wat droog en laat ze even nadrogen.
- Eet ze vers op de plukdag
Eetbare bloemen kunt u ook drogen: een aantal dagen op keukenpapier, op een warme, luchtige plaats, niet in de zon (want dan verkleuren de bloemen), tot u de bloemen zou kunnen “verpulveren”.