2022

Het is oktober, dat betekent dat De Kruidenstee is gesloten. We kijken terug op een kleurrijk, groeizaam, geurend en energiek voorjaar en zomerseizoen. Met dank aan de vele gasten van de tuin, geïnteresseerd in alles wat groeit en alles wat leeft.

De bijen hebben flink veel honing geproduceerd. We verkopen de verse honing van de imker het hele jaar door.

Mijn handen jeuken om meteen van start te gaan met verplanten, scheuren, winterstek, snoeien en vernieuwen. En terwijl ik bezig ben vooral genieten van de prachtige herfstkleuren, de ochtenddauw en de ochtendnevel over de tuin en de landerijen. Het lichtspel van de herfstzon door de bomen en het schouwspel van de overtrekkende luchten. Is de natuur zo wollig? Ik vind van wel.

Het Hügelbed heeft een flinke boost gekregen. Dat was nodig, want de groenten hadden het niet naar hun zin. Bij de buurvrouw verder op in de straat konden we kruiwagens verse paardenmest halen. Daarna grond er over en afwachten maar. De urine kan de hele winter uitspoelen. Ik heb goede moed dat de pompoenen en de courgettes het naar hun zin gaan hebben volgend jaar.

Op 11 oktober werd in het Streekmuseum in Sommelsdijk het eerste exemplaar van de scheurkalender “Scheuren door Goeree Overflakkee” uitgereikt aan de burgemeester. Alle sponsoren waren uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Ik vind het ontzettend leuk om aan zo een mooi project mijn steentje bij te dragen.

In een interview met de makers van de scheurkalender werd tot mijn grote verrassing de kruidenpluktuin en de supervriendelijke eigenaresse genoemd als de mooiste ontdekking op het eiland. Een mooier compliment kunnen de tuin en ik niet krijgen. Fantastisch. Hartelijk bedankt!!!

https://www.ad.nl/voorne-putten/marleen-en-helen-maakten-scheurkalender-vol-tips-en-weetjes-hebben-goeree-overflakkee-echt-ontdekt~a67a374e/

Oktober: De egels kunnen een nieuw huis betrekken. Een lieve mevrouw uit de straat kwam haar egelhuis brengen. Dit egelhuis is een verrijking van de tuin. Vorig jaar was er één egelhuis bewoond achter in de tuin. Deze zomer hoorden we regelmatig een egel schuifelen in het voorste deel van de tuin. Daar heeft het nieuwe huis een mooi plekje gekregen. Misschien wordt het snel bewoond.

Eind oktober: Super blij met de vergrote compostbak. Geen losse compoststapel meer voor de overvolle oude bak. Juist in deze tijd van het jaar genoeg om te composteren. Dus fijn die extra ruimte er bij.

December: De natuur is in rust. Het afgevallen blad heeft in de tuin een andere functie gekregen. Deels op de composthoop, deels als mulchlaag en deels als toplaag in de egelbak. De egelbak is een speciaal plekje in de tuin ingericht voor egelbewoning. Het heeft er alle schijn van dat het bewoond wordt, want voor één van de ingangen ligt een belopen paadje.

Ikzelf ben verre van in rust, want het werk in de tuin gaat onverminderd door. Deze winter wordt de moestuin uitgebreid met twee bakken. Het karton dat nu de hele zomer gelegen heeft ga ik afdekken met grond. Tot mijn verrassing groeide er op meerdere plekken een bekerzwam. Een mooi exemplaar is te zien op mijn Instagram. De andere bak heeft nu pas een afdeklaag van karton gekregen. De komende weken kan die laag het gras en onkruid er onder laten afsterven. Enkele mensen brengen hun bruine kartonnen dozen naar mij waar ik super blij mee ben. Allemaal bedankt hiervoor. Ook voor het feit dat ik altijd op jullie kan rekenen.